Met maandwinsten van 3,18%; 4,42% en 5,52% voor respectievelijk de Eurostoxx 50, S&P500 en Nasdaq Composite sloot december het jaar 2023 in stijl af. Een sterker dan verwachte arbeidsmarkt kon de pret niet drukken en zelfs de centrale bankiers lieten het geknies achterwege. Aandelen die in 2023 verwaarloosd aan de zijlijn bleven trappelen, (en dat waren er heel wat) kregen in december meer aandacht. Niettemin was 2023 een aberrant jaar, een illustratie van het feit dat wat tijdelijk minder geliefd wordt, snel terug in de gratie komt. Renteverhogingen verbanden de snelgroeiende technologiesector in 2022 naar het verdomhoekje, maar die maakte in 2023 zijn grote comeback. De grote allocatie van deze sector in heel wat indices werd door deze terugkeer verder versterkt. Brengt 2024 meer van hetzelfde?
Vooruitkijken blijft altijd een lastige opdracht. Voorspellingen -de ene al gewaagder dan de andere- passeren tijdens de jaarwende onophoudelijk de revue en worden vaak met zoveel zekerheid uitgespuwd dat we ons afvragen wat voor stof ‘de helderziende’ door zijn/haar neus heeft gejaagd. Vaak worden die voorspellingen geserveerd met een kruiding van zwart-witdenken. De eeuwige optimisten nemen de handschoen op tegen de eeuwige pessimisten, maar meestal vertellen deze mensen elk jaar hetzelfde. Ofwel moet je je schoonmoeder verkopen om met de opbrengst aandelen in te slaan, ofwel verkoop je alle aandelen en obligaties om fysiek goud in te kopen en als een volleerde doemtheoloog een schuilkelder in je tuin te bouwen. Nochtans zitten er tussen zwart en wit heel wat grijstinten die wij liever benadrukken. In de voorwaardelijke wijs, want wij claimen niet het orakel van Delphi te zijn.
2024 wordt ons inziens een volatiel jaar. We vermoeden dat de markt -die momenteel rekening houdt met zes renteverlagingen- iets te optimistisch is; net zoals ze eerder te pessimistisch was omtrent de verwachte duur van de hoge inflatie. Het wordt alvast een boeiend jaar. Wereldwijd kijken we tegen belangrijke verkiezingen aan. Eind november komt de VS aan de beurt, waar een ongeziene bokswedstrijd dreigt tussen een dementerende opa en een schuimbekkende gek. Het blijft cynisch om te zien dat de natie die anderen graag de les spelt zijn volk enkel de keuze tussen twee figuren van een dergelijk intriest niveau biedt. In Oekraïne dreigen we af te stevenen op het jaar van de waarheid. Steunpakketten worden geblokkeerd door politieke onenigheid. Nochtans zijn die de levenslijn van Oekraïne. Indien het land in het ergste geval kraakt, denken we niet meteen dat de oorlog zich richting de Baltische Staten zal uitbreiden. Poetin weet immers ook dat hij zijn doodvonnis tekent wanneer hij met zijn troepen NAVO-gebied binnenvalt. Wat is anders het nut van die instelling? Precair wordt het wel wanneer Trump de joystick bedient… . Hij laat immers weten minder dan ooit een liefhebber te zijn van deze verdedigingsalliantie. Nog een heikel thema: hoe zullen de (handels)relaties met China verlopen in het licht van de Taiwanese presidentsverkiezingen later dit jaar?
Boeiend wordt het zeker en laat ons benadrukken : voorgaande obstakels zijn geen zekerheden om te zeggen dat 2024 een slecht jaar wordt op de beurs. Integendeel, de stijging in 2023 zijn hoofdzakelijk op het conto te schrijven van technologische en financiële bedrijven. Degenen die orakelen dat de markten te duur staan, kijken te weinig naar individuele bedrijven met fantastische groeikansen of negeren de helft van de Europese markt. Renteverlagingen zullen de groei ondersteunen en ook binnen de obligatiemarkten voor de nodige groene cijfers zorgen. Dit ondanks het akelige gevoel dat het overal minder veilig wordt.
Matthias Vandezande