Kwaliteit zonder franjes.

Het fondsenhuis Comgest zal voor velen onder jullie wellicht onbekend zijn, maar met 27,6 miljard euro beheerd vermogen is het niet meteen een speler uit vierde klasse. Comgest werd 38 jaar geleden in Parijs opgericht door portefeuillebeheerders Jean-François Canton en Wedig von Gaudecker. Er werd voluit ingezet op aandelenbeheer, iets wat in de jaren ‘80 vrij revolutionair was in Europa. De algemene focus in de beleggingswereld lag toen vooral op obligatiebeheer, die in het door Reagan en Thatcher gedomineerde decennium, steeds gespecialiseerder werd.

Comgest is op een ander domein eveneens een buitenbeentje. Zo is elke medewerker medeaandeelhouder van het bedrijf wat de betrokkenheid van de medewerkers verhoogt en zijn de beheerders eveneens de analisten. Zij beperken zich niet tot de studie van elk één sector, maar werken in de breedte. Daarnaast blinkt men uit in een filosofie die eenvoud vooropstelt. Vergelijk het met een kookprogramma op tv, waar een topchef je toefluistert dat een gerechtje eenvoudig te bereiden is, tot je het thuis bereidt en merkt dat enkel de hond het lijkt te lusten en je keuken trekjes vertoont van een bunker. Inderdaad, de aandelenfondsen van Comgest zijn op het eerste zicht puur en simpel. Hier vinden we geen exotische instrumenten terug van het type die een doctorandus ‘financial engineering’ in hogere sferen brengt en de lezer van het prospectus schele hoofdpijn bezorgt. Het aandelenbeheer bij Comgest stoelt op overtuiging. Investeren gebeurt voor de lange termijn. Het bedrijf dient men hiervoor tot op de naad te kennen. Elke voetnoot in het jaarverslag wordt bekeken en sectoriële analyse is een vereiste. Innovatieve bedrijven hebben een voetje voor. Puur actief beheer dus in bedrijven die ze na jaren beter kennen dan hun eigen levenspartner. Niet meer dan 30 tot 35 bedrijven per fonds weten door hun fijnmazige selectiefilter door te dringen. De belangrijkste selectiecriteria bestaan uit een bovengemiddelde groei van de winst per aandeel in combinatie met een sterk rendement op geïnvesteerd vermogen (ROIC). Daarnaast moeten hun kandidaten een sterk competitief voordeel bezitten ten opzichte van hun concurrenten en hiermee een hoge instapdrempel creëren.

Het is een formule waarin men uitblinkt, want Comgest houdt beleggers die sceptisch staan ten opzichte van het duurdere actieve beheer een spiegel voor. Over een tijdspanne van 20 jaar bedragen de geografische aandelefondsen opmerkelijk betere prestaties dan hun benchmark, zelfs na kosten. Uiteraard is dit het verleden en geen automatische garantie voor de toekomst. Vooral het beheer in Amerikaanse en Europese aandelen blinkt uit en hiermee worden de volle vijf sterren bij Morningstar gekaapt.

Obligatieleed.

Jammer genoeg laat men met een louter aandelenbeheer een ganse groep defensiever ingestelde beleggers links leggen. Traditioneel lossen beleggingsbedrijven dit op via de creatie van een gemengd fonds waarbij een bepaald percentage obligaties gebruikt wordt als schokdemper bij de aandelenselectie. Het probleem is echter dat de heren en dames bij Comgest zich niet toeleggen op obligatiebeheer. Om dit grote marktsegment van evenwichtige marktbeleggers te kunnen dienen is er Comgest Growth Global Flex. Dit is meteen ook het enige fonds in het gamma waar men het pad van de eenvoud verlaat en men enige complexiteit in het beheer toelaat. Men vertrekt vanuit dezelfde overtuigingsstrategie die men in de aandelenfondsen toepast, maar werkt met flexibelere percentages. Vreemde munten worden ingedekt, in verwachte turbulente tijden worden futures verkocht om te anticiperen op marktdalingen of doet men aan ‘staartrisicoindekking’. Bij die laatste methode beginnen derivaten te werken wanneer de markten echt stevig beginnen te dalen. Op die manier hoeft men niet steeds te snoeien in de bestaande posities, maar weet men bij een juiste inschatting een stuk turbulentie te vermijden. Het betreft dus vooral een defensief risicobeheer.

2022 was natuurlijk een bijzonder jaar. Niemand vond echte schuilplaats tegen de perfecte storm. Het was een jaar waarin obligaties en aandelen beiden kopje onder gingen. Vooral de slechte prestatie van obligaties, te wijten aan de wereldwijde snelle renteverhogingen, zullen velen zich nog lang blijven herinneren. Defensieve beleggers kregen een oplawaai van jewelste en het lukte maar weinig evenwichtige fondsen om uit het drijfzand te blijven. Comgest Growth Global Flex wist de dreun te beperken tot een pedagogische tik.

Besluit

Comgest levert fondsen voor mensen die sterk geloven dat actief beheer loont ten opzichte van het indexmatige beleggen en het liefst niet al te moeilijk willen houden. Voor defensieve beleggers zijn beperkte posities in de aandelenportefeuilles volgens het risicoprofiel een aanrader, maar de aanpak van Comgest Global Flex biedt bovendien diversificatiemogelijkheden ten opzichte van het klassieke gemengde fonds. Uiteindelijk is de doelstelling van elke belegger dezelfde: haal een bovengemiddeld rendement met een lager dan gemiddeld risico. Een doel dat je met Comgest erbij makkelijker kan bereiken.

Matthias Vandezande

Wij helpen je graag verder

Neem vandaag nog contact met ons op.